Étrend-kiegészítők webáruháza, a gyógyulás elősegítéséhez és az egészség megtartásához!
EverClear, Természetes kozmetikumok

Bevásárlókosár

0 db terméket tartalmaz,
0 Ft értékben

» Termékeink

Hírlevél

E-mail:
Név:

Bejelentkezés

E-mail cím: 
Jelszó:

Elfelejtett jelszó »
Regisztráció »

Link ajánló

2011-01-20 11:01

Spirulina algáról

Spirulina alga bemutatása

Spirulina alga Spirulina névre hallgat a 21. század egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítjének kikiáltott mikroszkopikus élőlény. A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi rokonságban, a cianobaktériumok törzsébe tartozik.




Prokarióta, azaz nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy többsejtűek), viszont színanyagainak köszönhetően a növényekhez hasonlóan képes fotoszintetizálni. A kutatók szerint a néhány milliárd évvel ezelőtt élt rokonai lehettek az első élő szervezetek, amelyek oxigént termeltek, "tevékenységük nyomán a légkör összetétele kezdett megváltozni, s ez megnyitotta az utat a fejlettebb létformák kialakulása felé".

A cianobaktériumok szélsőséges viszonyok között is megtelepednek hőforrásokban, gleccsereken, fák kérgén, leveleken, homokon vagy sziklaszirteken. Egyes fajaik gombákkal zuzmókat alkotnak, mások baktériumokban színtestekként működnek. A Balaton túlmelegedésekor fellépő kellemetlen vízvirágzásban is nagy szerepe van a cianobaktériumoknak.

A Spirulina természetes körülménye között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizek lakója Afrika, Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Időszámításunk utáni pályafutása a 16. századi Azték kultúráig vezethető vissza, ahol mindennapi élelemként fogyasztották. A spanyol felfedezők állítása szerint a Texcoco-tóból halászott zöld algából készített süteményeket és szárított csipszet árulták mindenfelé a piacokon. Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé elnevezésű algakenyérként volt közismert.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend-kiegészítőként, por és tabletta alakban az USA-ban kezdték el forgalmazni a 80-as évektől. Hírnevének köszönheten ma már nem természetes élőhelyeiről szüretelik, hanem speciális farmokon, kontrolált körülmények közt termesztik az USA-ban, Távol-Keleten és Ausztráliában.

Van benne...


- Teljes értékű, könnyen emészthető fehérjék
- Ásványi anyagok, nyomelemek (kálium, kalcium, jód, bróm, mangán, vas)
- B vitamin, C-, D-, E- és K-vitaminok
- Esszenciális zsírsavak

Hatásai


- vitalizáló és immunerősítő Antioxidáns
- csökkenti a vérnyomást,
- lassítja az érelmeszesedést
- csökkenti az éhségérzetet
- serkenti az agyműködést
- serkenti az egészséges bélflóra kialakulását
- izületi problémákra jótékony hatású
- cukorbetegek komplex gyógyításához ajánlott
- javítja a bőr állapotát, fiatalságát


Egyes nézetek szerint étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezáltal alapanyaga a felkapott
fogyókúrás készítményeknek. Máshol, mint immunerősítő és rákmegelőző csodaszerként tartják számon.
Mértékletes fogyasztása vitaminhiányos vagy egyoldalú táplálkozás esetén valóban indokolt lehet.

Spirulina érdekességek


- A legtöbb spirulinát a halak, hüllők és madarak fogyasztják állateledel formájában.
- Az állatkerti flamingókat algadiétán tartják, hogy rózsaszín árnyalatukat jobban megőrizzék.
- Versenylovaknál a természetes dopping szerepét tölti be.
- A NASA űrkutatói spirulinát fogyasztanak űrutazásuk során.