Étrend-kiegészítők webáruháza, a gyógyulás elősegítéséhez és az egészség megtartásához!
EverClear, Természetes kozmetikumok

Bevásárlókosár

0 db terméket tartalmaz,
0 Ft értékben

» Termékeink

Hírlevél

E-mail:
Név:

Bejelentkezés

E-mail cím: 
Jelszó:

Elfelejtett jelszó »
Regisztráció »

Link ajánló

2011-05-17 19:00

Kullancsról (hogyan védekezzünk, mit okozhat, mit csináljunk, ...)

Hol számíthatunk a kullancsra?

Ma már szinte mindenhol, ahol növényzet van és állatok vannak. Ide tartoznak a kutyák, macskák, kisebb rágcsálók is. Budapesten a II. kerületben egy kertben a fűben mászó gyerek is könnyen összeszedheti.

Hogyan védekezzünk ellene?

Érdemes teljes testet fedő világos ruházatot viselni, azon könnyű észrevenni amint mászik és még mielőtt bőrünkhöz ér, le tudjuk söpörni magunkról.

Amikor éppen belénk fúródik, érzékenyebb emberek enyhe viszketést érezhetnek. Ilyenkor érdemes ránézni a viszkető területre.

Használjunk külsőleg alkalmazható riasztók
a vérszívó rovarokra általánosan elmondható, hogy nem szeretik az erős szagokat, illatokat.
-
Egyre több helyen beszerezhetőek a kullancs és szúnyogriasztó spray-k, és gélek, melyeknek már az újabb generációja akár ruhára is fújható. 
Általunk javasolt termék, teljesen természetes alapanyagokból készült GalaktivBio kullancs aeroszol, amit áruházunkban megvásárolhat. A GalaktivBio kullancsriasztó előnye, hogy nem tartalmaz toxikus anyagokat, így kisgyermekek védelmére is alkalmas. A készítmény legfontosabb hatóanyaga az eukaliptusz-olaj, emellett egyéb növényi illóolajokat tartalmaz. A gyártó 4-5 órás védelmet garantál. A környezetre veszélytelen. Állatkísérletekben, szájon át adagolva sem észleltek semmiféle mérgező hatást. Állatkísérletekben a szer 100%-os védelmet nyújtott.
- Illóolajok segítségével készíthetünk magunknak riasztókat, ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a használt illóolaj ne legyen fényérzékenyítő hatású! A szóba jöhető illóolajok: Citronella, Teafa, Geránium Citromos Eucaliptusz (Eucalyptus Citriodora). Ezeket az olajokat egy kis hidegen sajtolt mogyoróolaj segítségével "riasztóvá" varázsolhatjuk, amit közvetlenül a bőrre lehet kenni, figyelve, hogy ne kerüljön a szembe. (arány: a fentiek közül tetszőlegesen választott 3 féle illóolaj 2-2 ml (összesen 6 ml), 30 ml-es üvegbe töltve, amit mogyoróolajjal öntünk fel, a biztos védelem érdekében óránként szükséges használata.) Amennyiben ilyen megoldást szeretne választani, keressen minket és elkészítjük.

Mit tegyünk mikor hazaértünk?

Amikor visszaérünk a kirándulásból, öltözzünk át - ha tudjuk, tegyük szárítóba a ruhánkat, mert a szárazságot nem jól viselik. Ha nincs szárító gépünk, mossuk ki őket.
Nézzük át a testünket, kérjünk meg valakit, hogy az általunk nem látható testrészeinket is nézze át. Leginkább a lágy részeket kedvelik, de bárhol előfordulhat (fejen, bokánál, ...).

Ha találtunk magunkban, mit tegyünk?

Kullancs csipesszel fogjuk meg a fejénél - bőrünkhöz minél közelebb - szorítsuk meg, de csak annyira, hogy ne nyomjuk össze. Hagyjunk fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan kezdjük húzni, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ne csavargassuk!


Amennyiben nincs nálunk kullancs kiszedő csipesz, megpróbálhatjuk cérnával is. A cérnával készítsünk hurkot a kullancs fejénél és kicsit megszorítva, lassan emeljük ki.


Ha esetleg beletört a kullancs feje (fekete pont marad a bőrben). Ennél  megoszlanak a vélemények, hogy tűvel való eltávolítás vagy a bent hagyás esetében kisebb a fertőzés kockázata.

Milyen fertőzéseket okozhatnak a kullancsok?

A kullancsok által terjesztett betegségek a
Lyme-kór, agyhártyagyulladásilletve az agyvelőgyulladás.

A fertőzések kockázata a csípés időtartamának hosszával nő, ezért érdemes minél hamarabb eltávolítani a kullancsot a bőrből. A fertőzés csak a vérszívás követően történik meg, ami körülbelül 24-36 óra. A kiszedés folyamatában elképzelhető, hogy megnyomjuk a potrohát a kullancsnak és ezzel "belepumpáljuk" a fertőzött váladékot a szervezetünkbe. Ezért nem garancia a fertőzés elkerülésére a időben való eltávolítása a kullancsnak.

Érdemes a csípés után, még 30 napig figyelni a csípés helyét. Én egyszerűen megszoktam, hogy tavasztól tél elejéig minden fürdés után átnézem a testemet, találok-e elváltozásokat.

Lyme-kór tünetei:

3-30 nappal a csípés után
Vöröses folt a csípés helyén. Gyakran fehéres a közepe, nem fáj, folyamatosan növekszik. Ezt kísérheti megfázásos tünet, láz is. A folt idővel eltűnhet, de ez nem a gyógyulás jele, ezért érdemes rá figyelni, hogy ne a későbbi fázisban kezdjük el a kezelést, mert akkor már nehezebb.


2 hét-től, akár több hónappal a csípés után:
Idegrendszeri gyulladások, megbetegedések. Vándorló jellegű ízületi fájdalmak, ín- és izomfájdalom.

6-15 hónappal a kullancscsípés után:
Klinikai Ideg- bőr- és ízületi bántalmak.

Forduljunk orvoshoz?

Modern orvosok, gyakran nem ismerik fel a tüneteket, ezért tanácstalanok. Ha a gyanú felmerül, akkor a kullancsot kérik, amit beküldenek laborvizsgálatra. Sajnos ma Magyarországon ennek a vizsgálatnak az átfutási ideje több hónap is lehet és az eredmény nem 100%-ban ad választ a fertőzöttségre, hiszen a kullancs fertőzöttsége nem feltétlen jelenti, hogy az embernek átadta a baktériumot. Ha kimutatnak Lyme baktériumot a kullancsban, 2%-nál nem nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzés át is megy az emberbe, ott meg is tapad, és betegséget is okoz.

A pozitív lelet pánikot kelt, az orvosokat antibiotikum-kezelésre ösztönzi. A felírt/beszedett antibiotikum azonban többnyire kevés a Borreliák (Lyme-baktériumok) elpusztításához, hiszen kinek lenne kedve a teljes terápiás dózist - 98%-os valószínűséggel teljesen feleslegesen - beszedni? Az antibiotikum viszont megakadályozza a jellegzetes klinikai tünet, a Lyme folt kialakulását, késlelteti az immunválasz (ezt lehet a vérben mérni) kimutatását, ugyanakkor a kisebb dózis nem pusztítja el a kórokozókat. Ilyen helyzetben évekig rejtve maradhat a fertőzés!

A pozitív kullancslelet után szerológiai (vér-) vizsgálatot javasolnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban fals pozitív eredményeket ad, tehát jön – az egyébként felesleges – antibiotikum-kezelés. 

Azt javasoljuk, hogy akkor kezdjen gyanakodni, ha, mással nem magyarázható alábbi panaszok valamelyike lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.)

- Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.
- A csípés után lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem találtunk kullancsot, érdemes megvárni a 10 cm-es átmérőt (kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pírt, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással).
- Arcidegbénulás lép fel.
- A fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, lilás-piros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.
- Szívritmus-zavar jelentkezik.
- Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

Amit mi tehetünk

Amikor még nem ismert, hogy fertőzöttek vagyunk-e:

A bőrt fertőtleníthetjük Energy - Drags Immun cseppel, viszont ebben az esetben figyelembe kell vennünk, hogy fényérzékenyítő hatása van, ezért a felületet a lekezelés után min. 8 órán át ne érje napsugár!
Belsőleg érdemes elkezdeni Energy - Drags Immun szedését, napi 3x10 csepp adagban. (ha a fertőzés fennáll, ami csak később derül ki, akkor az üveget végig kell szedni) gyerekek esetén 10 éves korig 3x annyi csepp a napi adag, ahány évesek.

Ha már kiderült a fertőzés:

Egy üveg Energy - Drags Immun szedjünk végig a fent említett adagolással. A tünet együttese a fertőzőt kullancs csípésének eléggé szerteágazó és súlyos főleg, ha elmarad a kezelése. Lássuk a tünetek időbeni megjelenésének sorjában, milyen készítményeket érdemes erősíteni szervezetünket, illetve külsőleg mit ajánlott használni.

- Piros udvaros elszíneződés a csípés helyén (3-30 nappal a csípés után) ekkor jelentkezhet láz, vagy hőemelkedés. A piros elszíneződés legtöbbször magától elmúlik néhány nap alatt, de ha kellemetlen érzése van, akkor érdemes nyugtatni egy kis Energy - Artrin krémmel. Belsőleg a Drags Immun szedése alap, emellett láz esetén a Energy - Vironal gyógynövény koncentrátum ajánlott napi 3x5-7 csepp adagban. A láz elmúlása után lehet a Energy - Regalen gyógynövény koncentrátumot elkezdeni napi 3x5-7 csepp adagolással, ami támogatja a májműködést, méregteleníti a szervezetet, és eltávolítja a fertőzéssel összefüggésben keletkezett toxinokat a szervezetből. 
- Amennyiben az antibiotikum kúra mellett dönt, a kezelés elkezdésével egy időben Probiosan szedése javasolt, hogy segítsük a bélmikorflóra megújulását. A tetracyclin antibiotikumokat 12 óránként kell szedni (reggel, este), emellett a Probiosan napi 2 kapszuláját ebéd után vegyük be. Az antibiotikum kúra után a Probiosant folytassuk napi 3x1 adagolással, mindig a fő étkezések után.
- Idegrendszeri gyulladások (agyhártyagyulladás, ideggyulladás – főleg arcideg, agyvelőgyulladás, bénulás, izomerő csökkenés): Belsőleg a Drags Immunmellett a Korolen gyógynövény koncentrátum 3x5 csepp adagban, jótékonyan hat a neurológiai és pszichikai tünetekre. A pszichikai problémák közül elsősorban a koncentrációzavarra, a kedélyingadozásra, az ingerlékenységre és depresszióra fejt ki pozitív hatást. Emellett a Cytosan készítmény a szervezet méregtelenítését támogatja a toxinokkal szemben és erősíti az immunrendszert, az adagolása speciális!: 1. héten 1x1, 2. héten 2x1, 3. héten 3x1, 4. héten 3x2 5. héten szünet, a 6. héttől mehet 2-3x1, attól függően, hogy milyen erősek a tünetek.
- A mozgásszervi panaszok (ízületi fájdalmak, ín és izom fájdalmak, felső- és alsó végtag fájdalom) elsősorban az ízületi fájdalmak jelentkezésekor a Energy - Renol gyógynövény koncentrátum támogatja az enyhülést. Külsőleg pedig az Artrin, Protektin és Ruticelit krémek együttes használata javasolt naponta 3-4 alkalommal, vagy ha a tünetek erősebbek, akár gyakrabban is. A Protektin krém a test bármely részén alkalmazható, érdemes a máj és az epehólyag területet is rendszeresen kenegetni vele. A Ruticelit krém elsősorban a szívtájékra és a napfonat területére, illetve a gerincmenti részekre érdemes alkalmazni. Izom fájdalom esetén akár az egész test is finoman masszírozható vele. Az Artrin krém használatát főleg ízületi fájdalom, gerincfájdalom, a lágy szövetek és inak fájdalma esetén javasoljuk.
- Szív (szívritmus zavar) esetén belsőleg a Korolen adagolása ajánlott a fent leírtak szerint, továbbá a Ruticelitkrém alkalmazása a szív tájékán.
- Szem (kötőhártya gyulladás, szaruhártya gyulladás, retina gyulladás) a Vironal gyógynövény koncentrátum szedése javasolt belsőleg naponta 3x5-7 csepp adagban, és a Droserin krém alkalmazása kihagyva a szemgödör érzékeny bőrét! A látási és hallási  zavarokat jótékonyan befolyásolja a Stimaral, melyet 3x7 csepp adagolással szedhetünk.
- Az erős fáradtság, mely a betegség későbbi stádiumában jelentkezik, a Stimaralszedését indokolja,(3x7 csepp)
- A felépülést és a test roborálását tovább támogatják a Vitamarinés a Geriatrim kapszulák, ezeket már a betegség alatt is érdemes elkezdeni, napi adagolásuk: 3x1 kapszula.

A fent megemlített készítmények mellett tovább támogathatjuk a gyógyulásunkat a kímélő diétával: érdemes korlátozni, vagy egy időre teljesenelhagyni a liszt, cukor, hús és tejtermékek fogyasztását, és főleg zöldség, gyümölcs és gabonákat enni. Természetesen a méregtelenítési folyamatot a sok folyadék is tovább támogatja, ami legjobb esetben tiszta víz, gyógyteák, illetve frissen csavart zöldség és gyümölcs levek lehetnek. Javasolt napi folyadékbevitel minimum 2,5 liter.

A táplálkozás mellett a mozgás is fontos segítséget nyújthat felépülésünkhöz: ilyen lehet a jóga, vagy a tai-chi, chi-kung. Ha a mozgás nehezünkre esik, akkor a finom masszírozás hozhat enyhülést.  

Továbbá érdemes az elménket is a gyógyulás szolgálatába állítani vizualizációkkal: képzeljük magunkat egészségesnek, energiával telinek, boldognak és mindezt töltsük meg a hála érzésével.  Relaxálással vagy meditálással is sokat segíthetünk állapotunkon.  

A készítményekkel kapcsolatban mindenképpen kérje tanácsadónk (Batka Dóra) javaslatát, mert ezek a leírások általánosak, és a hatékonyság növelése érdekében érdemes személyre szabni a termékeket, és azok adagolását is.