Étrend-kiegészítők webáruháza, a gyógyulás elősegítéséhez és az egészség megtartásához!
EverClear, Természetes kozmetikumok

Bevásárlókosár

0 db terméket tartalmaz,
0 Ft értékben

» Termékeink

Hírlevél

E-mail:
Név:

Bejelentkezés

E-mail cím: 
Jelszó:

Elfelejtett jelszó »
Regisztráció »

Link ajánló

2011-07-29 11:00

Honnan tudjuk, melyik termék mire jó?


Gondolom sokaknak feltűnt, hogy amikor betegségek megelőzésre, vagy azok kezeléséhez keresnek természetes készítményeket, akkor gyógyszerek között alig találnak ilyet, a többi termék pedig étrend-kiegészítő, kozmetikum illetve élelmiszer. Ezzel a levéllel nem az a célom, hogy bemutassam a kemikáliákra alapított gyógyszeripar által gyakorolt nyomást a szabályzatalkotókra, hanem hogy segítsek eligazodni az olvasónak, hogy tud információt szerezni a termékek várható hatásairól.

Jogszabály szerint az élelmiszer engedéllyel rendelkező termékről semmilyen emberre gyakorolt hatás nem írható le.

Étrend-kiegészítőkről az élelmiszerekhez hasonlóan szintes semmi nem írható. Ezt úgy szokták áthidalni, hogy nem a termékről írnak, hanem a termék által tartalmazott alapanyagról. Pl.: a levendulát, már az ősi gyógyászat is használta gyulladás csökkentésre. Ebből már a vevőnek kell összeraknia, hogy várhatóan gyulladáscsökkentést kell várnia a terméktől.

Kozmetikum engedéllyel rendelkező termékeknél már lehet írni várható hatásokról pl.: selymes lesz a bőre, csökkenti a ráncosodást, csökkenti a bőrirritációt, …, de gyógyító hatást nem. Még akkor sem, ha labor, vagy emberkísérletekkel alá van támasztva. Ennek a következménye a semmitmondó leírások, amik egy érzést próbálnak kiváltani pl.: „jótékony hatással van a bőrére”, …

Lehetséges utak:
  1. Keressünk fel egy természetgyógyászt, aki segít a probléma okának megállapításában és megmondja, milyen termékeket kell fogyasztani. A VitaminFarm-on, Batka Dórát tudja ez ügyben keresni.
  2. Ha tudjuk mi a bajunk, nekiállunk az Interneten beírni a problémát a Google keresőben pl.: „aranyér természetes gyógymód”.  Itt szorgos olvasásban kezdünk. Itt találkozhatunk konkrét termékajánlásokkal is és különböző ajánlott növényekkel. Sok az elfogult írás, mindenki esküszik valamire, ezért ki kell alakítsuk a saját elképzelésünket. Ha kiválaszoztuk azt a pár növényt, ami jónak tűnik pl.: vese és májtisztításra a benedekfű és a máriatövis, akkor már célirányosan ezeket kezdjük keresni. Így már leszűkülhet a kör 5-10 termékre. Ezen terméktapasztalatokat kezdjük el felhasználói fórumokon keresni, mert a felhasználó által leírt tapasztalatokat nem tiltották meg. Általában ilyen fórumok találhatók az étrend-kiegészítő webáruházakon is.
  3. Fel kell hívni a webshop üzemetetőt és megkérdezni, hogy mit ajánl és miért az adott problémára. Sok webshop üzemetető nem ért a termékekhez, de ez kiderül az első pár mondat után. Ha viszont igen, telefonon általában tudnak adni részletes tájékoztatást.
  4. Bemegy egy gyógynövény boltba, és segítséget kér.
  5. Kérdezze meg ismerőseit, mit használnak és milyenek a tapasztalataik. (Én ezt tartom a legjobbnak!)
Még fontos szempontok a választásban:
  • Amikor kiválasztottuk a számunkra színpatikus terméket, még tekintsünk rá az összetételre, mert ott még lehetnek turpisságok! Az előírás szerint, olyan szóhasználattal kell felírni az összetevőket, ami szerintem nem közérthető pl.: aszkorbinsav = C-vitamin. Az se derül ki sokszor, hogy természetes, vagy szintetikus módón állították elő. Itt az csak az utána olvasás segít!
  • Amire még érdemes odafigyelni, hogy a kívánt hatóanyagból (növényből) milyen mennyiség van a termékben. Ugyan általános szempontként alkalmazható, hogy a nagyobb hatóanyag tartalomtól nagyobb hatás várható, de nem törvényszerű. Érdemes ezt a szempontot arra használni, hogy kiszórjuk a választékból a nagyon kis hatóanyag-tartalmú termékeket. Pl.: 1 kedvező árú terméknél, 1 Q10 tabletta 5 mg Q10-et tartalmaz. A többi termék 30 mg-ot vagy annál többet. Érdemes a többiből válogatni.
  • Fontos az előállítási eljárás, mert jelentősen befolyásolja a felszívódási képességet. Erről sok termék esetén nincs információnk, de vannak, akik írnak róla. Általában aki nem ír semmit, annak nincs az eljárásában valami hatékonyságnövelő eljárás.
  • A felszívódást segítő anyagok biztosítása. Ez összetett, és itt kezdődnek az izgalmak: mit mivel egyidőben, mit mitől külön.
Ez  folyamat sokkal hosszadalmasabb, mint hogy egy receptet beváltani, de jelenleg ezt kell megtegyük, ha természetes gyógymódokat preferáljuk. Remélem, hogy hamarosan a társadalom nemet mond a gyógyszeripar nyomásának, és teret kaphat ismét a természetes gyógyítás, és ismét nyíltan lehet beszélni a hatásokról, de addig nem marad más, mint az önképzés.

Nézzük a jó oldalát: Megtanuljuk, magunkat egészségesen tartani!